Ressenya de La revolució digital a les aules de música

  • 10 de juliol de 2017

Aquesta setmana han sortit vàries ressenyes del meu llibre “La revolució digital a les aules de música” en revistes acadèmiques educatives. A continuació us en comparteixo una:

El mestre i professor universitari, Eduard Masdeu, acaba de publicar el llibre titulat “La revolució digital a les aules de música” (Pagès Editors), amb pròleg de la consellera d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, Meritxell Ruiz. El llibre, guanyador del XVII Premi Batec a la Recerca i Innovació Educativa de l’Ajuntament de Lleida, analitza els reptes i oportunitats que plantegen les tecnologies digitals a les aules de música.

El binomi tecnologia i música, si bé provoca molt d’interès en els mestres de música per les àmplies possibilitats pedagògiques que ofereixen les tecnologies com a eines d’aprenentatge, encara és -dins de l’educació musical- un recurs infrautilitzat en molts centres educatius. I és que, més enllà dels atributs prodigiosos amb els quals s’associa la paraula tecnologia en el context educatiu, la seva presència a les aules no pressuposa cap millora de manera automàtica en els aprenentatges si el docent, element central de qualsevol procés de canvi en les institucions educatives, no afronta de manera adequada els desafiaments que comporta la integració de les tecnologies en els processos educatius. Atenent a aquestes consideracions, el present llibre pot resultar interessant i de gran utilitat a tots els mestres que desitgen integrar de manera eficient les tecnologies a les aules de música.

L’obra consta de quatre capítols en què s’exposa el nou escenari educatiu en què es troben les aules de música de les escoles d’educació primària. En el primer capítol, “L’escola a l’era digital: el repte de la integració efectiva de les tecnologies a les aules escolars”, es fa una caracterització del context en què es troba l’escola del segle XXI arran de la irrupció de les tecnologies digitals a les aules escolars. En el primer apartat es descriu l’impacte de les tecnologies en els diferents àmbits de la societat actual. En el segon s’incideix en els processos d’integració de les tecnologies a les institucions educatives i en els canvis que implica la seva arribada a les aules. En el tercer s’enumeren els programes i/o projectes d’impuls de les tecnologies a les escoles més rellevants a escala europea, estatal i catalana. Al final del capítol es destaquen els reptes que comporta la convergència de les tecnologies en la pràctica docent i es precisen les noves competències professionals que han de tenir els docents per tal d’afrontar les premisses del context educatiu actual. En el segon capítol, “Música i tecnologia: un binomi en constant evolució que entreobre nous escenaris en l’educació musical”, es dóna una mirada retrospectiva a la presència de les tecnologies en l’ensenyança de la música i es caracteritza el nou escenari en què es troba aquest ensenyament. En el primer apartat, l’autor traça una breu panoràmica de la presència de les tecnologies en l’educació musical. En el segon s’incideix en el procés de digitalització de les aules de música i es caracteritza l’equipament tecnològic que hi podem trobar. Al final del capítol s’apunten noves pràctiques emergents pel que fa a la utilització de les tecnologies en l’educació musical. En el tercer capítol, “MITEM: una proposta de Marc per a la Integració de les Tecnologies en l’Educació Musical”, es presenta un marc conceptual que, des de la perspectiva de la pedagogia musical, identifica i categoritza 4 factors i 13 elements que mediatitzen l’ús de les tecnologies en l’ensenyament de la música a l’etapa de l’Educació Primària i que, en conseqüència, cal considerar en el moment d’integrar les tecnologies a les aules de música. En el quart capítol, “Conclusions”, es presenten les conclusions, les quals sintetitzen els aspectes rellevants que s’han tractat en els diversos capítols de l’obra.

Finalment, la riquesa d’aquest llibre ve donada per l’actualitat del tema i per l’escàs nombre d’estudis sobre la digitalització de les aules de música a l’etapa d’educació primària.